Världens 10 bästa wellnessresor – semester för kropp och själ

Vad sägs om att hajka på Nya Zeeland, finna inre balans i Indien, komma i form i Mexiko eller ladda batterierna i Spanien? Att resa iväg ensam och unna dig en semester för både kropp och själ är en av årets största resetrender. Personligen drömmer jag om att få checka in på ett härligt wellnessretreat för få en kickstart, bara njuta och samla energi – gärna i största möjliga tystnad (och wifi-fria zon). Här listar jag mina 10 wellness-favoriter just nu.

SHA Wellness Clinic

Var: Alicante, Spanien

Inriktning: Detox, viktminskning, wellness och fitness

Om: Strax utanför Alicante ligger ett av Europas mest omtalade spa och wellnesshotell, SHA Wellness Clinic. Vill du yoga? Minska i vikt? Träna? Eller bara ladda batterierna? På SHA Wellness Clinic finns något för alla. Personligen tycker jag det är toppen att man kan välja en intensivare och kortare vistelse eller stanna länge. Ett extra plus för utsikten och den goda hälsosamma maten.

aro-ha-1

Aro Hā 

Var: Glenorchy, Nya Zeland

Inriktning: Yoga, healing, mindfullness och kost.

Om: Letar du efter ett wellness retreat som verkligen kommer förändra dig och din inställning till livet? Aro Hā på Nya Zeland erbjuder en resa för kropp och själ som är svår att slå. På Aro Hā står mindfulness, yoga, andning och kost i fokus. Men aktivitetslistan utöver det kan göras lång; hajka, yoga eller varför inte upptäcka Nya Zeland på moutainbike? Det unika läget och utsikten gör att du aldrig vill resa härifrån.

Vana-Retreat-1

Vana Retreat Malsi Estate 

Var: Dehradun, Indien

Inriktning: Yoga, pilates, mindfullness, stresshantering och watsu

Om: Indiska Vana Retreat Malsi Estate är en kombination av ett ashram och en wellness retreat. Redan vid incheckningen blir du tilldelad en doktor och ett program speciellt utformat för just dig. På Vana lämnas ingenting åt slumpen. Här fokuserar man på fysisk, psykisk, emotionell och spirituellt välmående. Yoga, ta behandlingar i Vanas spa, bli som pånyttfödd på ett watsu-pass eller häng vid poolen och bara njut. Vana har något för alla. Vana Wellness Cuisine kan jag fortfarande drömma om dagligen för att inte tala om Vanas otroliga läge invid Himalaya. Missa inte Vanas kvällstur till Rishikesh där du får lyssna på munkarnas sång vid solnedgången.

 

Kamalaya-1

Kamalaya 

Var: Koh Samui, Thailand

Inriktning: Holistik wellness, anti stress och utbrändhet

Om: Kamalaya Koh Samui är ett av Thailands mest prisbelönta wellnesshotell. Kamalaya har en holistisk hälsosyn som kombinerar kropp, själ och tanke. Kamalaya är perfekt för dig som behöver stressa ner, få hjälp att sova, komma i form eller hitta inre balans. Du väljer själv vad du vill uppleva och åstadkomma under din vistelse – träna hårt, satsa på återhämtning genom behandlingar eller välj en mjukare väg. En sak är säker – vilket tempo du än bestämmer dig för så kommer du lämna Kamalaya som en uppgraderad version av dig själv.

 The Body Holiday

Var: St Lucia, Västindien

Inriktning: Ayurveda, mindfullness och 

Om: ”Give us your body for a week and we’ll give you back your mind”. The Body Holiday  på St Lucia håller precis vad de lovar. Här kan du välja mellan fem olika wellness-program med inriktning på tillexempel ayurveda och mindfulness. Givetvis erbjuder The Body Holiday även alla sporter du kan tänka såsom dykning, fitness och yoga. Personligen kan jag inte få nog av den goda maten som självklart anpassas efter din kroppstyp och önskemål. Vad du än gör så ät minst en middag på hotellets restaurang TAO. Just det! När du ändå är i krokarna så lova mig att du besöker ett av mina absoluta favorithotell på samma ö – Viceroy Sugar Beach.

Marbella Club

Var: Marbella, Spanien

Inriktning: Kost, sömn, mindset och välbefinnande

Om: Har du svårt att hoppa på ett flyg till andra sidan jorden för att hitta inre frid eller få en adrenalin-kick? Nu behöver du inte välja. Mytomspunna Marbella Club erbjuder sedan i somras fem olika wellness retreats med inrikting på fysisk träning eller personlig utveckling. Begreppet Wellness på Marbella Club bygger i första hand på de välkända fördelarna med Medelhavslivsstilen som leder till de fyra pelarna i hälsa: näring, rörelse, sömn och mindfulness. Marbella Club Wellness Concept handlar också om att utbilda, styra och motivera gästerna att leva ett liv i en sund balans. För dig som reser med barn kan jag tipsa om MC Kids Club där de blir väl omhändertagna. Efter en lång dag kan du dra dig tillbaka till din villa som har rymliga rum och en egen minipool. Mig hittar du antingen i hotellets 800 kvadratmeter Thalasso Spa eller åtnjutandes av deras speciella sömnritual, framtagen för att återhämta sig från resor och jetlag.

Ananda in the Himalayas

Var: Rishikesh, Indien

Inriktning: Detox, yoga och ayurveda

Om: Läget, behandlingarna och maten gör att Ananda in the Himalayas står högst upp på min önskelista. Ett wellness retreat med extra allt. Alla wellness-program på Ananda är skräddarsydda just för dig och dina behov. På Ananda fokuserar man på både den fysiska, psykiska och mentala delen av träningen. Målsättningen? Att toppa din potential. Missa inte att besöka The Tree Top – hotellets restaurang som serverar middag bland trädtopparna. Här njuter du av mästerkocken Sandeep Biswas mat samtidigt som du förtrollas av utsikten.

COMO Shambhala Estate  

Var: Bali

Inriktning: stresshantering, detox, träning, Ayurveda och Kinesisk Medicin.

Om: ”Retreat for change” är ledorden på sagolika COMO Shambhala Estate Bali. Här kan du välja att anmäla dig till ett wellness-program under tre eller sju nätter. Under din vistelse får du möjligheten att med hjälp av COMOS hälsoexperter öka ditt välbefinnande. Personligen uppskattar jag att målsättningen med programmen är långsiktig och att de har en kontinuerlig uppföljning även efter utcheckningen. När du behöver en paus i din aktiva tillvaro kan jag varmt rekommendera att du spanar in hotellets SPA. På COMO Shambhala Estate serveras du hälsosam mat med det lilla extra. Missa inte att besöka den 150 år gamla Javanesiska lunchrestaurangen i bergen – utsikten härifrån slår det mesta.

Six Senses Douro Valley

Var: Douro Valley, Portugal

Inriktning: Nutrition, spa, fitness och wellness

Om: Det är inte bara Lissabon som toppar listorna över världens hippaste resmål 2017. En annan snackis från Portugal är Six Senses Douro Valley. På Six Senses Douro Valley rekommenderar jag dig att få akupunktur, yoga eller låna en av hotellets mountainbikes. För dig som behöver en paus från hälsovärlden kan jag tipsa om vinkällare på Six Senses Douro Valley – detta är något utöver det vanliga.

Yäan Wellness Tulum

Var: Tulum, Mexiko

Inriktning: Healing, yoga och akupunktur

Om: Att Yäan Wellness drivs av en före detta rockfotograf som har hängt med The Doors och Rolling Stones borde ju vara själ nog för att hoppa på flyget till hippa Tulum och underbara Yaan Wellness. Detta smultronställe är något utöver det vanliga och himmelriket för dig som intresseras av alternativmedicin och yoga. Mig hittar ni skuttandes mellan den kalla och den varma poolen Missa inte att prova ”Yäan Traditional Mayan” som mirakulöst nog trollar bort både svullen mage och slaggprodukter. Sugen på ytterligare en behandling? Testa ”The Thai Temple” en djupgående massage som förvandlar dig till stans smidigaste gasell på nolltid.

 

Foto: Marbella Club, Yäan Wellness Tulum,, Vana Malsi Estate,
COMO Hotels, Ananda, Kamalaya, Six Senses

Signa upp dig på
World Citizens veckobrev

Så får du de bästa tipsen och de roligaste resenyheterna från hela världen.

Denna information kommer aldrig att delas för tredje del.

Signa upp dig på
World Citizens veckobrev

Så får du de bästa tipsen och de roligaste resenyheterna från hela världen.

Denna information kommer aldrig att delas för tredje del.