Dricksguiden Steg 2 – Afrika

 

Många av de människor som arbetar i Afrikas serviceindustri och resebransch förlitar sig till stor del på dricksen de får in under sina arbetspass. Som turist är det sällan ett problem att dricksa för mycket. Se alltid till att ha kontanter, antingen amerikanska dollar eller lokal valuta och ge dricksen direkt till personen som hjälpt dig.
Även om man alltid ska vara generös mot de som har de sämre ställt, så finns det en viss problematik med att ge pengar till barn på gatan eftersom de i vissa länder tvingas tigga istället för att gå till skolan. Bidrag från turister kan främja den strukturen, om du vill hjälpa barnen ge istället pengar till en lokal organisation som verkar för deras rättigheter.

Marocko
Valuta: Dirham (dollar accepteras)

Här gäller det att vara diskret. Det är uppskattat med en dold sedel i ett handslag eller en peng under kvittot. På restaurang räcker det gott och väl med tio procent. Ibland kan servicen vara inkluderad i notan, ge då inte ytterligare dricks. En mindre summa till portiern på hotellet, 20 dirham per väska räcker. Ge en hundring till conciergen när du anländer för att säkra bra service under vistelsen. Avrunda till närmsta tiotal i taxin, privata chaufförer och guider förtjänar mellan 150 och 200 dirham per dag.

Sydafrika
Valuta: Rand (dollar accepteras, men inte av bilvakter då det kan vara svårt att växla)

För att minska arbetslösheten så anställs bilvakter i stora städer och på flygplatser. Ofta får de ingen lön utan förlitar sig helt och hållet på dricks. Om en parkeringsvakt med reflexväst kommer fram efter att du har parkerat, hälsa och ge 15 till 20 rand först när du återvänder till bilen. Detsamma gäller för den halvt officiella skaran väskbärare på flygplatsen. Tio till femton procent av notan förväntas till restaurangpersonal. För hotellpersonal gäller 20 rand per väska, samma summa per natt till städpersonalen.

Tunisien
Valuta: Dinar

Bankomater i Tunisien har inga problem med att hantera internationella transaktioner. Du behöver alltså inte bära omkring på särskilt mycket kontanter, men se till att be om små valörer när du växlar. Ge fem dinar per väska på hotellet, 20 dinar per vecka till personalen som städar ditt rum och lika mycket till conciergen om du vill försäkra dig om en bekväm vistelse redan på förhand.

Mozambique
Valuta: Meticais (dollar och sydafrikanska rand accepteras)

Den lokala valutan är något instabil, men dollarn är ett säkert kort. Ge tio procent på restaurangen, en dollar per väska på hotellet till portiern och lika mycket per natt till rumservice. Guider får mellan fyra och fem dollar per dag, men bara om du är nöjd, det är inte ett måste. Växla aldrig pengar med lokala förmågor vid gränskontrollerna, du kommer garanterat att bli lurad. Visa och Mastercard accepteras ofta, men inte alltid. Växla annars på Bureau de Change i Komatipoort på gränsen till Sydafrika, eller på en bank i Inhambane.

Signa upp dig på
World Citizens veckobrev

Så får du de bästa tipsen och de roligaste resenyheterna från hela världen.

Denna information kommer aldrig att delas för tredje del.

Signa upp dig på
World Citizens veckobrev

Så får du de bästa tipsen och de roligaste resenyheterna från hela världen.

Denna information kommer aldrig att delas för tredje del.