Dricksguide till Nord- och Sydamerika

Det finns ingen universell lag som säger att man måste dricksa. Men som smörjmedel är det effektivt och det hjälpa dig till en behagligare semester. Dricks-kulturen skiljer sig dock stort mellan olika länder. Vi har gjort en guide som hjälper dig i Nord- och Sydamerika.


ARGENTINA
Valuta: argentinska pesos

På restaurang är 10% till servitören nog. På hotellet är 25 till 45 pesos till personalen, beroende på graden av hjälpsamhet, rimligt. Om du åker taxi eller hyrt chaufför är 10% dricks en gångbar siffra. En guide förväntas få 150-300 pesos i dricks per dag.

BRASILIEN
Valuta: real (men amerikanska dollar föredras ofta bland lokalbefolkningen)

På restaurang är 10% dricks oftast inräknat i notan. 2 dollar är nog till hotellpersonal, inget till conciergen. Privata chaufförer förlitar sig på dricks så du vill lägga 20-50 dollar per dag, samma sak gäller för guider. Brasilianare vill generellt sköta all hantering av kontanter diskret.

COSTA RICA
Valuta: colón

I Costa Rica kan du räkna med att dricksen är inräknad när du går på restaurang. Allt utöver siffran på notan ses som en ytterst vänlig gest. På finare hotell gäller 500 colón per väska till portern. Se till att ge bilförare en mindre summa för turer med mycket bagage. Tänk 500-1000 colóns för en resa till flygplatsen, det dubbla och kanske lite till för en dagstur. Båtturer är populära, ge kaptenen mellan 2-5000 colón som denne kan dela ut bland besättningen.

KANADA
Valuta: kanadensiska dollar (amerikanska dollar accepteras oftast också)

I Kanada är dricksen, precis som i USA, väldigt sällan inkluderad, så 15-20% beroende på service är lagom. Hotellconcierger bör få 10-20 dollar per tjänst, och städpersonal förväntar sig ungefär 5 dollar per dag. Ge guider 10-15 dollar per dag och taxiförare dricksar du 10-15%.

MEXIKO
Valuta: mexikanska pesos

Se alltid till att ge 10-20 pesos per väska för bärhjälp på hotellet. Minst 100 pesos förväntas av conciergen per tjänst. För en heldag med guide, ge 100-200 pesos per person, helst i kuvert. Glöm inte en liten slant till tankaren på bensinmacken.

USA
Valuta: dollar

Utgå från att alla amerikaner som hjälper dig med något förväntar sig dricks. Från den som parkerar din bil (5 dollar), till den som bär dina väskor på hotellet (2 dollar för första väskan, 1 dollar per efterföljande väska). En concierge som bokar restauranger eller konsertbiljetter ska ha 5-20 dollar per tjänst. Taxiförare bör ges 10-20%, hovmästare 10 dollar för det där extra fina bordet med utsikt, och din servile mellan 15 och 20%.

Signa upp dig på
World Citizens veckobrev

Så får du de bästa tipsen och de roligaste resenyheterna från hela världen.

Denna information kommer aldrig att delas för tredje del.

Signa upp dig på
World Citizens veckobrev

Så får du de bästa tipsen och de roligaste resenyheterna från hela världen.

Denna information kommer aldrig att delas för tredje del.